Zondag 20 November / 60 Bands & Artiesten /
18 Awards / Food Diverse keukens /
Art A world of Art by SLM / Sport Panna Toernooi
Sranan mi lobi yu

Waarom Brasa dey

Brasa staat voor de omhelzing, je omarmt de mensen om je heen. Tijdens het Brasa Dey Festival staat die gedachte centraal. Bedrijven, vrienden, familie, kennissen of verre bekenden, het maakt niet uit. Op 20 november 2016 zal alles in het teken staan van de Brasa.

Op 21 november 1975 werd het standbeeld van Koningin Wilhelmina vervangen door de vlag van Suriname. Het Oranjeplein werd omgedoopt tot het Onafhankelijkheidsplein.

Op 24 november werd ‘s avonds voor het laatst de Nederlandse vlag gestreken en de Surinaamse werd gehesen. Een groot feest barstte rond middernacht los. In gezelschap van Prinses Beatrix, Prins Claus en premier Den Uyl vierde men de eerste dag van een onafhankelijke Republiek Suriname.

Op 25 november was het dan echt zover. Gewezen gouverneur Ferrier werd beëdigd als president, terwijl in Den Haag Koningin Juliana het soevereiniteitsverdrag tekende, in het bijzijn van vicepremier Dries van Agt.

Vanaf 1976 tot 27 november 1988 werd in Nederland massaal het bevrijdingsfeest van ons mooie Suriname gevierd. Brasa Dey trok in de jaren ‘80 jaarlijks ongeveer 40.000 feestvierende bezoekers.

Dit jaar vieren wij het 41jarige onafhankelijkheid van ons mooie Suriname “Brasa Dey”. Het is een dag waarbij stil wordt gestaan bij allen die gestreden hebben voor de onafhankelijkheid voor en na 1975. Op 25 november 1975 werd de onafhankelijkheid officieel en voor het eerst gevierd in Suriname.

Ook in Nederland vieren wij deze dag. Brasa Dey “A Taste of Surinam” is een grootschalig event waar de BRASA (omhelzing) centraal staat. Een dag van toenadering, verbroedering en verbondenheid. Deze dag vormt de perfecte gelegenheid om familieleden, oude bekenden, vrienden en kennissen omhelzen. Van kinderen tot en met volwassenen Brasa Dey Festival is een familie-evenement! Het perfecte festival te dansen, te feesten, lekker te eten en te netwerken. Bij de diverse stands zijn er kleding, sieraden, souvenirs te vinden. Onze Food Corner is een waar culinair paradijs waar diversiteit hoogtij viert. Op onze Brasa Dey Markt kunt u genieten van oog- en oorstrelende kunst van onze multiculturele samenleving.

Dit allemaal zorgt ervoor dat de ware Brasa tot haar recht komt.

Thema kunst
Thema culture
Thema dance
Thema food
Thema network
Thema sport